Den 28 maj 2016 gifte vi oss äntligen här på gården. Ett riktigt bonnabröllop i grönskan och dans på logen hela natten. Svenska Kyrkan på Tjörn skrev ett väldigt fint reportage om vårt sätt att fira bröllop. Hela artikeln finns att läsa här. Vi har tagit oss friheten att publicera delar av texten här nedan:
Ett riktigt ”bonnbröllop”
28 maj gifte sig Karolina med sin make Alf Berndtsson i Klövedals kyrka. Vigselpräst var Janåke Hansson. Karolina hade lånat Klövedals kyrkas brudkrona och så här beskriver hon själv bröllopet.
”Den 28 maj hade vi ett riktigt bonnabröllop i Klövedal. Vi gifte oss i Tjörndräkter, som vi har sytt upp hos Gert Alenhall på Atelje Alenhall på Tjörn. Han har varit på hembygdsmuseet i Bräcke och studerat gamla dräktdelar och fått tag i mönster. Flickorna hade bohusdräkt/Tjörndräkt och pojkarnas dräkter är från Dalarna. Vi hade valt musik och musikstil efter vad vi tyckte passade och kyrkan var smyckad med bondsyrener. Det var även det vi hade i brudbukett. Enligt tradition hade bruden en psalmbok inlindad i en vacker duk eller näsduk, istället för brudbukett. Jag valde dock att ha syrener, inlindade i en vacker duk. Jag älskar syrener! Efteråt åkte vi traktor och lövad skrinda hem till vår gård, Westra Långekärrs Gård i Långekärr. Där hade vi kalas i tält, åt helstekta grisar och dansade på logen hela natten.”
Karolina och Alf delar med sig av sina bilder från sitt bröllop i Klövedals kyrka.
Karolina berättar att Alf är elfte generationen som bor på Westra Långekärrs Gård och deras barn är därmed tolfte generationen. Familjen har ägnat sig åt att forska i släkten och har fått hjälp av Tjörns släktforskare.
När det gäller dräkterna så berättar Gert Alenhall, som sytt dräkterna, så här:
”Ett klargörande angående den påstådda missuppfattningen om Tjörndräkterna. Det brudparet och jag bär är Tjörndräkter uppsydda efter original från Tjörn. Barnen bär dock olika lånade dräkter, pojkarnas är från dalarna och flickornas, en från Tjörn och en bohusinspirerad dräkt. Originalen till tröjan och byxan kommer fån Hagen, Hjälteby i Valla socken. Skjortan kommer från Tjörnekalv och västen kommer från Ekenäs i Stenkyrka socken. Originalet till livet kommer från gården Lind på Hakenäset i Valla, Särken är även den från Valla. Kjol och förkläde är konstruktioner då det inte finns original bevarade endast beskrivningar i bouppteckningar m.m. Alla originalplaggen är skänkta till och finns på Bräcke, Tjörns Hembygdsmuseum förutom västen som finns på Göteborgs Stadsmuseum. Med bakomliggande proveniens kan jag med största tillförlit hävda att dräkterna är Tjörndräkter. Jag har dessutom ägnat många timmar åt fotografering, uppmätning och mönsterkonstruktion av originalen på Bräcke. Bohusdräkten är en benämning på den dräkt som togs fram under tidigt 1900-tal då man ville skapa en byggdedräkt för Bohuslän. Den bygger på originalplaggen från Tjörn. I dag talar vi om Tjörndräkter. För den som vill fördjupa sig i ämnet kan jag rekommendera Ulla Centergrans skrift Bohusdräkter – tolkningar under ett sekel. Mig veterligen finns inga bevarade plagg från Orust förutom bindmössor och skulle så vara fallet är jag mycket intresserad av att få titta på dessa. Upplysningsvis så Ligger Stenkyrka socken i Tjörns Härad, d.v.s. på Tjörn.”